Szakkifejezések

Akadozó csúszás (stick-slip effektus)
Az akadozó csúszás az a jelenség, amikor két egymáson elcsúszó objektum spontán rázkódni kezd. Szabad szemmel nézve úgy tűnik, hogy két egymáson elcsúszó tárgy mozgása folyamatos, de a valóságban ez a mozgás szaggatott vagy szakaszos, mert a tárgyak egymáson történő elcsúszása során letapadó-megcsúszó periódusok követik egymást. Ezek a periódusok a csúszás során folyamatosan ismétlődnek.

Dugattyú tömítések
A külső átmérőn lévő tömítőajak a henger belső palástjával érintkezve dinamikus tömítőélként felveszi a munkanyomást, a belső átmérőn lévő tömítőajak a dugattyúfejben kiképzett horony fenekén statikus tömítőélként tömít. A tömítés együtt mozog a dugattyúfejjel a henger belsejében.

Dugattyúrúd tömítés
A belső átmérőn lévő tömítőajak a dugattyúrúd felületével érintkezve dinamikus tömítőélként felveszi a munkanyomást, a külső átmérőn lévő tömítőajak a házban kiképzett horony fenekén statikus tömítőélként tömít. A tömítés áll a házban.

Dupla szennylehúzó
Kettős funkciójú tömítőelem. A munkahenger belseje felé kiképzett tömítőajakkal visszatartja a résolajat, a külvilág felé kialakított lehúzóél pedig megakadályozza a dugattyúrúdra feltapadó szennyeződések bejutását a henger belsejébe.

Egyhatású tömítés
A munkafolyadék nyomását csak egy oldalról képes felvenni.

Kéthatású tömítés
A tömítőelem mindkét oldalához érkező munkafolyadékot képes tömíteni.

Szennylehúzó
A munkahenger végén kiképzett fészekben állva megakadályozza a dugattyúrúdra feltapadó szennyeződés bejutását a henger belsejébe.

Szimmetrikus profilú tömítések
Keresztmetszetük vízszintes szimmetria tengellyel rendelkezik, ezáltal alkalmas mind dugattyú-, mind dugattyúrúd tömítésként való beépítésre.

Vezető elem
A hidraulikus munkahenger mozgó alkatrészei között helyet foglaló csúszó elem, mely megakadályozza a fém a fémmel történő érintkezést, a súrlódás egyidejű csökkentésével.